• Østkraft - Rønne

Aalborg Energie Technik a/s biomassefyret kraftvarmeværk

Østkraft, Rønne, Danmark

Opgaven

Østkraft kraftvarmeværk leverer el og fjernvarme til indbyggerne på Bornholm. Kedlen (Blok 6) blev bygget i 1996 og var fra begyndelsen bygget til at kunne benytte 20% biomasse i forbrændingsprocessen.

 

For at imødegå de fremtidige strengere emissionskrav i Europa og i overensstemmelse med Bornholms mål om at blive en selvforsynende grøn ø, indledte man i 2013 undersøgelser for at finde ud af, hvordan man kunne anvende mere biomasse i energiproduktionen. Man anslog, at Bornholm selv ville kunne levere 60% af biomassen.

 

Det var dog et krav, at man ikke mistede brændselsfleksibiliteten for at fyre med kul og olie. Denne fleksibilitet var altafgørende i og med Østkraft er beliggende på en ø. Skulle havkablet mellem Danmark og Sverige blive beskadigede, er det nødvendigt, at der kan leveres strøm til øen.

 

Løsningerne

I 2016 lavede AET en retrofit og optimerede Østkraft kraftvarmeværk, så det kunne anvende biomasse, kul og olie. Denne ombygning omfattede levering, installering og idriftsætning af AET Doseringsbeholdere, AET Biomasse faldskakte, håndteringssystem til biomassebrændsel og AET Combi Spreaders til både biomasse og kul. Fyrrummet blev renoveret, de mekaniske dele, instrumenteringen og de elektriske systemer blev modificeret og de sekundære luftsystem blev opgraderet, så det blev i stand til at anvende både biomasse, kul og olie.

 

I julen 2017 blev havkablet mellem Danmark og Sverige beskadiget og strømforbindelsen blev afbrudt. Dette var heldigvis ikke et problem, da Østkraft kunne benytte sig af fleksibiliteten på anlægget og øge produktionen, så alle bornholmere fortsat havde strøm.

 

Yderligere information

For at få mere information om dette biomassefyrede kraftvarmeværk og om AET: Kontakt AET salg

 

Kedel: >54 MWt
  88 bara
  527 °C

El-effekt:

≤37 MWe

Procesvarme:

≤35 MWfv

Østkraft krafvarmeværk blev i 2016 opgraderet, så det kunne anvende 100% biomasse.

www.aet-biomass.dk
  //  Hjem   //  Referencer   //  Biomassefyrede anlæg   //  Østkraft - Rønne
  • Aalborg Energie Technik a/s
  • Alfred Nobels Vej 21F
  • DK-9220 Aalborg Øst, Danmark
  • Tel +45 96 32 86 00
  • aet@aet.dk